Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Виолин Ненов от Асоциация на индустриалния капитал разкри по

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Виолин Ненов от Асоциация на индустриалния капитал разкри по
Коментари Харесай

Виолин Ненов от Асоциация на индустриалния капитал: Някои предприятия още чакат помощите си

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Виолин Ненов от Асоциация на индустриалния капитал разкри по 7/8 тв кой е получил и кой не е получил още чаканите от страната помощи за средни предприятия в рецесията:

 

" Напоследък се цитират много значими суми, само че доста дребна част действително са ориентирани в поддръжка на бизнеса. Много огромна част са в поддръжка на служащи и чиновници към останали без работа и към финансовите принадлежности - давайки опция на банките да дават заеми. Реално пари, ориентирани към бизнеса са доста по-малко и те са главно посредством Оперативна програма " Иновации и конкурентноспособност ". Още първоначално Европейска комисия излезе с рамка за държавни помощи за битка с пандемията. Тя споделя по какъв начин може да се употребяват и с какви цели тези средства. Нашите ръководещи започнаха дейности, които бяха ориентирани към преустановяване на всички процедури, които се изпълняваха и бяха за подсилване на иновационния потенциал. 

Политиката беше да се пренасочат средствата от капиталови процедури към оборотни за подкрепяне на бизнеса. Ние не считаме, че това е вярно. Защото една стопанска система, ако няма поддръжка на нововъведения, няма по какъв начин да се развива. Средствата бяха ориентирани за оборотни и до декември бяха отворени единствено две процедури. 

Подадоха се 27 623 плана. Много предприятия пробваха да се възползват, само че започнаха сериозните проблеми, тъй като трябваше да бъдат оценени. Процедурата беше оповестена на 14 май, след 15 юни стартира оценяването. 24% бяха изплатени доникъде на август. А предприятията умират и чакат с месеци. До края на септември стартира оценяването и някои планове още се преглеждат, а някои ще получат парите си февруари. Не ни послушаха за механизма, по който да се направи процедурата, има законови периоди ", изясни гостът в студиото. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР